Ta zupa to pełnowartościowe danie z terenów północnych Włoch, choć jest dość popularne na całym terytorium.
Jest to danie rozgrzewające, daje uczucie sytości, a potem pewnej relaksacji. Najlepiej je spożywać popijając czerwonym wytrawnym winem. Ten temat też omówimy w następnych odcinkach, bo my jesteśmy “winni” Wam to.
Kiedy zupa ta jest spożywana podczas kolacji w noc sylwestrową, to każda jedna soczewica reprezentuje zdobywane sukcesy finansowe w nadchodzącym roku, ponieważ przypomina ona wyglądem małe złote monety..
Zupa jest gotowa, kiedy soczewica jest miękka, ale nie rozpadająca się (czas gotowania zależy od typu soczewicy). Tą zupę najlepiej serwować gorącą z posypką utartego parmigiano/grana padano i na koniec z symbolem nieskończoności ulanego z oliwy z oliwek na wierzchu. Najlepiej smakuje z chlebem z grubą i dobrze wypieczoną skórką ( chleb wiejski).
Jeszcze parę dobrych rad: