Recipe 3

Penne al pesto

Makaron to codzienne jedzenie we Włoszech. Pesto genovese to definicja tradycyjnego włoskiego jedzenia. To danie wykonane ze świeżej bazylii i orzeszków piniowych zapewnia pocieszający smak i konsystencję. Dodaj świeże pomidory czereśniowe lub suszone pomidory, aby uzyskać przyjemny akcent.

20 Minut
4 Osoby
Bardzo łatwiutka
koszt bardziej niż umiarkowany

Składniki

  • Penne rigate 500 gr
  • Pomidory cherry 125 gr lub Pomidiory suszony na słońcu 130 gr
  • 190 ml pesto alla genovese (zielony)
  • Gałka muszkatołowa ( do smaku)
  • Tarty Parmigiano Reggiano lub Grana Padano
  • Paprika chilli

Przygotowanie

  1. Do gotującej się wody “butta la pasta”, czyli wrzuć makaron i ugotuj go “al dente”.
  2. Pokrój pomidory cherry (lub suszone pomidory) i zmieszaj z pesto.
  3. Po odlaniu makaronu wymieszaj go z pesto z pokrojonymi pomidorami.
  4. Nałóż makaron na głebokie talerze i utrzyj na wierzch sera Parmigiano albo Grana Padana.
  5. Na drobnej tarce dotrzyj nieco gałki muszkatałowej i posyp dania.
  6. Dla małego “kopa” można doprawić posypując peperoncino. 

Nasze dobre rady:

  • Ilość wody i soli powinny być w proporcji do użytego makaronu, czyli na 1 lt wody 10gr grubej soli na 100gr makaronu.
  • Suszone pomidory świetnie wyglądają pokrojone w długie cienkie paseczki
  • Uważaj z peperoncino, bo możesz je poczuć dopiero po paru chwilach.
  • Przyprawy? Tak, ale zawsze z umiarem. To nie przypraw smak mamy czuć, ale bazylii i pomidorów. Przyprawy są akcentem.