Risotto alle ortiche
Składniki
- Ryż Arborio 350 g
- Pokrzywa 100 g
- Wino białe wytrawne 100ml (opcjonalnie)
- Parmigiano 50 g
- Wywar warzywny ( do dolewania do risotto)
- Cebula 1
- Masło 20 g
- Olio di oliva extravergine
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Zbieraj tylko górne przyrosty pokrzywy, umyj starannie zimną wodą
- Cebulę pokrój w cienkie plastry, a następnie włóż na patelnię, aby przyrumienić razem na wrzącym oleju
- Dodaj posiekane i zblanszowane liście pokrzywy,
- W międzyczasie “zeszklij” ryż na patelni aż ziarna będą przezroczyste (kilka minut)
- Wsyp ryż do garnka z pokrzywami
- Jeśli chcesz, dodaj białe wino wytrawne,
- Teraz stopniowo dodawaj gorący bulion warzywny, tak aby ryż nie przywierał a jednocześnie dochodził do stanu “al dente”.
- Po przygotowaniu zdejmij z ognia i dodaj ser, masło, dopraw do smaku solą, pieprzem i wymieszaj.
- Po około minutowym “odpoczynku” risotto z pokrzywy będzie gotowe do podania na ciepło z posypką startego parmezanu.
Jeszcze parę dobrych rad:
- Najlepszy czas, aby zbierać pokrzywy to kwiecień/maj!
- Do końca maja aktywne składniki zawarte w roślinie są bardziej skoncentrowane i mocne. Latem pokrzywa jest bardziej włóknista i zatraca walory smakowe i odżywcze. Kolejny okres na zbiory to wrzesień, kiedy są nowe przyrosty.
- Jakie są magiczne składniki tej niepozornej i pospolitej rośliny ? Wysoka zawartość chlorofilu i składników mineralnych, w szczególności żelaza (w synergii z kwasem foliowym również zawartym w roślinie), wapnia, fosforu, krzemu, potasu, magnezu i manganu, pokrzywa jest skutecznym środkiem przeciw anemicznym, remineralizującym i tonizującym , również dzięki dobrej zawartości witamin A, C i K.
- Można z nią przygotować różne ciekawe przepisy !