Emilia Romagna, tam gdzie urodziła się „kuchnia włoska”
Kiedy? 11-16 IX
Gdzie? Region Emilia Romagna
Jaki koszt? 960 €
Gdzie nocujemy? Osobiście wyselekcjonowane miejsca, butikowe agroturystyki i B&B.
Transfer? 2 duże auta 7 osobowe, aby pomieścić ewentualne zakupy, prezenty w drodze powrotnej do Polski.
Max grupy to 14 osób.
Co jest ujęte w cenie? Prywatny transfer, 5 noclegów ze śniadaniami, 5 obiadów dwudaniowych, degustacje,
11.09. Dzień 1: Prywatny transfer z lotniska w Bologna do Hotelu i potem Bologna by night, czyli zwiedzamy serce miasta i doświadczamy różnych win. To będzie „winna” atmosfera. Zobaczymy znane i nieznane enoteki i kulinarne perełki, gdzie skosztujemy tradycji jak też nowości tego sezonu.
Nocleg w hotelu w Bologna
12.09. Dzień 2: po śniadaniu transfer do Reggio Emilia do jedynej takiej agroturystyki ekologicznej, gdzie w pobliżu „całują się” dwie rzeki i gdzie można skosztować prawdziwego lokalnego wina Lambrusco wyprodukowanego 100% eko.
Obiad w lokalnej restauracji z wyśmienitym menu kuchni regionalnej. Już sama nazwa miejscowości budzi wiele emocji Buco del Signore, czyli Dziura Pana. Związana z powstaniem tej nazwy historia jest dość zabawna, ale o tym będzie już na miejscu.
Po obiedzie zwiedzanie centrum miasta i potem aperitivo z poczęstunkiem i warsztatami kulinarnymi. Zaopiekuje się nami Signora Marina. To będzie smaczne spotkanie.
13.09. Dzień 3: Po śniadaniu uciekamy w pobliskie góry i odwiedzamy jedną z lokalnych acetaia ( octownia), bo przecież kto nie słyszał o słynnym Aceto di Modena, aceto balsamico itd…
Już po rozsmakowaniu się i delektacjach schodzimy na obiad w okolice zamku i potem spacer po średniowiecznym miasteczku Votigno di Canossa.
Wracając do naszej eko agroturystyki zatrzymamy się na degustacji lokalnych win, gdzie nie tylko wejdziemy pomiędzy szpalery winorośli, ale też zobaczymy „winną” pracę od zaplecza.
Wieczorne lody w centrum miasta Reggio Emilia i spotkanie z lokalnym przewodnikiem, który opowie nie tylko o tym jak to się stało że hymn Polski urodził się właśnie tam, ale też o tym ile jest możliwości nawiązania współpracy międzynarodowej Polska-Włochy.
14.09. Dzień 4: o Parmie i serze Parmiggiano, jak też o szynce parmeńskiej można by długo rozmawiać, ale tym razem skupimy się na delektowaniu podczas odwiedzin okolic Torrechiara.
Po obiedzie z miasta Parma jedziemy w stronę Adriatyku i zatrzymujemy się w urokliwym miasteczku na szczycie Longiano.
Zaczynamy od „cocktail di benvenuto”, czyli powitalny koktajl i potem zwiedzamy miasteczko z naszym lokalnym przewodnikiem Massimo.
Kończymy dzień aperikolacją pomiędzy XIII wiecznymi murami rodzinnej posesji (lokalne sery, wędliny, no i wina po polsku czyli białe i czerwone).
(aperikolacja € 25 )
15.09.2021 Dzień 5
Po śniadaniu odwiedzamy miejsce, gdzie urodziła się la cucina italiana, czyli Muzeum di Pellegrino Artusi w niebywałej miejscowości Forlimpopoli – warsztaty jak przygotować najbardziej włoskie danie tych okolic, czyli piadina emiliana (€ 8 koszt warsztatów z konsumpcją) – potem uciekamy do Bertinoro Miasta Gościnności. Zwiedzamy centrum historyczne i oczywiście degustujemy kolejne ambrozje z tych stron.
16.09. Dzien 6
Po śniadaniu zaczynamy już żegnać się z regionem Emilia Romagna, ale zanim to nastąpi
Odwiedzamy jeszcze kolejne światowej sławy średniowieczne miasteczko Sant’Arcangelo.
Kończymy z przygodą kulinarną na ostatnim obiedzie w lokalnej restauracji.
Powrót na lotnisko i Italia ciao ciao