Penne al Pesto Di Foglie Di Ravanello
Składniki
- Liście z 2-3 rzodkiewek ( ekologicznych)
- 3-4 ząbki czosnku
- 5-6 łyżek prażonego słonecznika, lub 3-4 łyżki pini,
- 4-5 łyżek startego parmigiano, lub Grana Padano
- Gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku
- 100 ml oliwy z oliwek
Przygotowanie
-
- Dobrze umyj i osusz liście rzodkiewek
- Obrany czosnek pokrój wzdłuż na 4 części i połącz z liśćmi rzodkiewek.
- Słonecznik, lub pinii upraż.
- Utrzyj parmigiano, lub grana padano
- Teraz połącz wszystkie składniki w blenderze i dolej oliwy z oliwek.
- Dla małego “kopa” można doprawić posypując nieco peperoncino, lub użyć oliwy z ziołami.
- Zmiksuj, aby uzyskać dość gładką konsystencję, ale taką jaka jest najlepsza dla Ciebie.
- Używaj jako sos do makaronu, albo prosto na kanapeczki.
Nasze dobre rady:
- Ilość oliwy z oliwek używaj względem swoich upodobań. Niektórzy preferują bardziej lejące się pesto, a inni nie.
- Suszone pomidory mogą być świetnym dodatkiem i doskonale wyglądają pokrojone w długie cienkie paseczki.
- Uważaj z peperoncino, bo możesz je poczuć dopiero po paru chwilach.
- Przyprawy? Tak, ale zawsze z umiarem. To nie przypraw smak mamy czuć, ale pesto i ewentualnie pomidorów. Przyprawy są akcentem.
- Najlepszy makaron do pesto to “penne”.