Penne al pesto
Makaron to codzienne jedzenie we Włoszech. Pesto genovese to definicja tradycyjnego włoskiego jedzenia. To danie wykonane ze świeżej bazylii i orzeszków piniowych zapewnia pocieszający smak i konsystencję. Dodaj świeże pomidory czereśniowe lub suszone pomidory, aby uzyskać przyjemny akcent.
Składniki
- Penne rigate 500 gr
- Pomidory cherry 125 gr lub Pomidiory suszony na słońcu 130 gr
- 190 ml pesto alla genovese (zielony)
- Gałka muszkatołowa ( do smaku)
- Tarty Parmigiano Reggiano lub Grana Padano
- Paprika chilli
Przygotowanie
- Do gotującej się wody “butta la pasta”, czyli wrzuć makaron i ugotuj go “al dente”.
- Pokrój pomidory cherry (lub suszone pomidory) i zmieszaj z pesto.
- Po odlaniu makaronu wymieszaj go z pesto z pokrojonymi pomidorami.
- Nałóż makaron na głebokie talerze i utrzyj na wierzch sera Parmigiano albo Grana Padana.
- Na drobnej tarce dotrzyj nieco gałki muszkatałowej i posyp dania.
- Dla małego “kopa” można doprawić posypując peperoncino.
Nasze dobre rady:
- Ilość wody i soli powinny być w proporcji do użytego makaronu, czyli na 1 lt wody 10gr grubej soli na 100gr makaronu.
- Suszone pomidory świetnie wyglądają pokrojone w długie cienkie paseczki
- Uważaj z peperoncino, bo możesz je poczuć dopiero po paru chwilach.
- Przyprawy? Tak, ale zawsze z umiarem. To nie przypraw smak mamy czuć, ale bazylii i pomidorów. Przyprawy są akcentem.