Spaghetti al pomodoro
Zacznijmy od tego, że “pasta al pomodoro”, czyli makaron w sosie pomidorowym to esencja prostych smaków Italii.
Ja nie mogę się doczekać, kiedy znowu w naszej szklarni pojawią się pomidory, żeby robić razem z wami fantastyczny sosik pomidorowy ze świeżych pomidorów.
W między czasie możemy jednak użyć dobrej jakości przecieru pomidorowego z dodatkiem świeżych pomidorków.
Zapamiętaj że do pomidorów pasuje prawie każdy makaron, ale spaghetti wprost kocha pomidory.
Składniki
- Spaghetti 350-400 gr
- Przecier pomidorowy 400 gr
- 2 ząbki czosnku
- ½ pół cebuli
- sól
- pieprz
- Bazylia i/lub oregano
Przygotowanie
- Wstaw do gotowania 2 lt wody
- Rozgrzej na patelni około 3 łyżki oliwy i dodaj zgnieciony czosnek
- Pokrój cebulę na drobno i dodaj na patelnię
- Kiedy cebula zrobi się miękka, wtedy dodaj przecier pomidorowy. Przypraw tak jak lubisz, ale nie “przepierz” i gotuj na wolnym ogniu około 10 min i na koniec dodaj nieco oregano i najlepiej parę świeżych liści umytej bazylii. Kiedy woda się zagotuje dodaj sól i potem włóż spaghetti ( butta la pasta)!.
- Sprawdź czas gotowania spaghetti i nie przegotuj, bo makaron lubi być “al dente”. Wtedy jest i smaczniejszy i lepiej przyswajalny.
- Odcedzony makaron połącz z przygotowanym sosem.
- Koniecznie dodaj utarty ser parmezan ( parmigiano reggiano, albo grana padano.)
Nasze dobre rady:
- Ilość wody i soli powinny być w proporcji do użytego makaronu, czyli na 1 lt wody 10gr grubej soli na 100gr makaronu.
- Cebule podsmażaj na wolnym ogniu, aby się nie przypalały a pozostały lekko przezroczyste i zarumienione.
- Zgnieciony czosnek można wyciągnąć z sosu po około 5 minutach. To jest zależne od Twoich upodobań.
- Przyprawy? Tak, ale zawsze z umiarem. To nie przypraw smak mamy czuć, ale sosu pomidorowego. Przyprawy są akcentem.