Orgód Królowej Bony Copy

Wprost niewiarygodna historia Króloewej Bony Sforza, która przemierzyła całą Europę, aby dotrzeć do Polski i wyjść za mąż. Wszystkim przecież wiadomo, że “do serca przez żołądek”.

Czas trwania zajęć: 3h
Dostępność programu - całoroczna **
Liczebność grupy: min. 12 os. max. 30 os.
Grupa docelowa: Klasy I-III SP, Klasy IV- VIII SP

Podstawa programowa spotkania:

  • historia i kultura – poznajemy historię rewolucji kulinarnej Królowej Bony;
  • historia i geografia – krótka podróż po Europie (palcem po mapie). Dowiemy się w jaki sposób i skąd do Polski trafiły wybrane gatunki roślin jadalnych;
  • biologia roślin – poznajemy budowę i etapy rozwoju wybranych gatunków roślin jadalnych;
  • dietetyka – przekazujemy podstawowe informacje dotyczące wpływu na zdrowie tego co jemy i dlaczego spożywanie warzyw jest takie zdrowe;
  • kulinaria – przygotujemy danie z warzywami, które pozytywnie wpływa na zdrowie człowieka;

Harmonogram:

  1. Przywitanie grupy przez gospodarzy, omówienie spraw organizacyjnych.
  2. Zapoznanie grupy z gospodarstwem i przebywającymi w nim zwierzętami.
  3. Pogadanka: “Rewolucja kulinarna Królowej Bony dla diety”. Przekazanie wiedzy na temat dawnego jedzenia w Polsce i jego wpływu na zdrowie mieszkańców.
  4. Wizyta w szklarni i ogrodzie w celu zebrania produktów niezbędnych do przeprowadzenia warsztatów kulinarnych. Zaprezentowanie grupie wybranych gatunków roślin jadalnych, omówienie ich faz rozwoju. Warzywne konkursy i zgadywanki.
  5. Warsztaty kulinarne (przygotowanie makaronu z warzywami) połączone z przedstawieniem wartości dietetycznej poszczególnych roślin.
  6. Zabawy integracyjne na świeżym powietrzu.
  7. Pożegnanie i wyjazd grupy.

Pomoce dydaktyczne:

  • karty pracy (warzywa – charakterystyka i wykorzystanie) + tablice informacyjne,
  • sprzęt kucharski niezbędny do przeprowadzenia warsztatów kulinarnych,
  • żywe okazy roślin w ogrodzie i szklarni.

 

Dodatkowe uwagi:

  • ** Zbiór warzyw w terenie możliwy w terminie od czerwca do października. W innych terminach korzystamy z wcześniej zakupionych roślin.
  • Dostępność programu –całoroczna.
  • Uczestnicy programu spożywają przygotowany przez siebie posiłek.
  • Podczas pobytu grupa przebywa na terenie czynnego gospodarstwa rolnego, w tym w otoczeniu zwierząt gospodarskich, a tak

Opinie

Rezerwuj /Wiécej Informacji

Rezerwuj / Więcej informacji