Wprost niewiarygodna historia Króloewej Bony Sforza, która przemierzyła całą Europę, aby dotrzeć do Polski i wyjść za mąż. Wszystkim przecież wiadomo, że “do serca przez żołądek”.
Podstawa programowa spotkania:
- historia i kultura – poznajemy historię rewolucji kulinarnej Królowej Bony;
- historia i geografia – krótka podróż po Europie (palcem po mapie). Dowiemy się w jaki sposób i skąd do Polski trafiły wybrane gatunki roślin jadalnych;
- biologia roślin – poznajemy budowę i etapy rozwoju wybranych gatunków roślin jadalnych;
- dietetyka – przekazujemy podstawowe informacje dotyczące wpływu na zdrowie tego co jemy i dlaczego spożywanie warzyw jest takie zdrowe;
- kulinaria – przygotujemy danie z warzywami, które pozytywnie wpływa na zdrowie człowieka;
Harmonogram:
- Przywitanie grupy przez gospodarzy, omówienie spraw organizacyjnych.
- Zapoznanie grupy z gospodarstwem i przebywającymi w nim zwierzętami.
- Pogadanka: “Rewolucja kulinarna Królowej Bony dla diety”. Przekazanie wiedzy na temat dawnego jedzenia w Polsce i jego wpływu na zdrowie mieszkańców.
- Wizyta w szklarni i ogrodzie w celu zebrania produktów niezbędnych do przeprowadzenia warsztatów kulinarnych. Zaprezentowanie grupie wybranych gatunków roślin jadalnych, omówienie ich faz rozwoju. Warzywne konkursy i zgadywanki.
- Warsztaty kulinarne (przygotowanie makaronu z warzywami) połączone z przedstawieniem wartości dietetycznej poszczególnych roślin.
- Zabawy integracyjne na świeżym powietrzu.
- Pożegnanie i wyjazd grupy.
Pomoce dydaktyczne:
- karty pracy (warzywa – charakterystyka i wykorzystanie) + tablice informacyjne,
- sprzęt kucharski niezbędny do przeprowadzenia warsztatów kulinarnych,
- żywe okazy roślin w ogrodzie i szklarni.
Dodatkowe uwagi:
- ** Zbiór warzyw w terenie możliwy w terminie od czerwca do października. W innych terminach korzystamy z wcześniej zakupionych roślin.
- Dostępność programu –całoroczna.
- Uczestnicy programu spożywają przygotowany przez siebie posiłek.
- Podczas pobytu grupa przebywa na terenie czynnego gospodarstwa rolnego, w tym w otoczeniu zwierząt gospodarskich, a tak